• Background Image

    Haal marketeers weg bij content curatie…

    december 17, 2015

december 17, 2015

Haal marketeers weg bij content curatie…

Marketing automatisering begint zo langzamerhand ingeburgerd te raken. De methode ook. We verdiepen ons in de persona’s die model staan voor de doelgroepen die we aanspreken. We jagen het verkeer aan met Google-, social- en offlinecampagnes naar de onvermijdelijke dreamcatcher: het formulier op de landing. We ontwikkelen aangepaste klantreizen met voorgeprogammeerde content cycli.
Het resultaat: een explosie aan content waarbij de consument van deze informatie nóg minder het bos door de bomen ziet dan in de relatief rustige tijden van de ‘zendmarketing’. Misschien moeten marketeers weg blijven bij content curatie…

De twee spelers in deze ‘war on eyeballs’ kun je zien als communicerende vaten in de ijzeren greep van Google, Facebook, LinkedIn en andere online uitgevers van doelgroepinformatie. Enerzijds de organisaties en hun marketeers die worstelen met tijd en discipline om hun persona’s aan te spreken met zinvolle, vermakelijke of inspirerende informatie. Aan de andere kant de ontvangers die zich geconfronteerd zien met een lawine aan zelf ontwikkelde, gekopieerde en bewerkte content. In het zendtijdperk lieten we ons gidsen door merken, journalistiek, politiek en wetenschap. Nu geeft Google ons antwoord op iedere vraag, wordt Facebook een autoriteit – “hoe weet je dat? nou, het stond op Facebook” –  en geloven we iedere tweet.

Thought leadership

Ben je geen marktleider – en meestal is dat zo – dan komt bijna onvermijdelijk ‘thought leadership’ als één na beste optie om na te streven. Maar hoe word je zomaar de autoriteit op gebied van rolluiken in Meppel en omgeving, of botoxinjecties in het Gooi? De gedoodverfde route is het produceren van een lawine aan content rondom je domein. De statistieken zijn immers duidelijk: Hubspot’s jaarlijkse onderzoek naar het effect van het aantal blogposts op de hoeveelheid verkoopcontacten (leads) geeft consistent aan: hoe meer, hoe beter. Goed voor je SEO, goed voor het ontwikkelen van een contenthub over jouw thema. Kortom, voer voor marketeers met een missie.

Hubspot: blog, traffic & bedrijfsgrootte

Hubspot: blogs, traffic & bedrijfsgrootte

Tsja… maar wat doen dan we concreet aan die catch 22? Hoe kom je aan zinvolle content én de discipline om deze met voldoende frequentie te verspreiden? Het daagde mij toen ik besloot als zelfstandig marketing adviseur door het leven te gaan. Zonder de ondersteuning van een bureau kon ik onmogelijk contentsupport blijven bieden. De sleutel tot de oplossing bleek simpel: geef de organisatie – in dit geval mijn klanten – zelf de tools om content te produceren.

Het is ’n cliché, maar zoals vaak met cliché’s het is ook waar; blijf dicht bij jezelf. En dat betekent in dit geval, dat marketeers juist minder te maken moeten hebben met content productie. De rol van content marketeers ligt in dat model veel meer bij strategie en planning, waarbij het maken of cureren van content overgelaten wordt aan diegenen die op het onderwerp verstand van zaken hebben. De volgende vraag is dan onmiddellijk: hoe motiveer en ondersteun ik mijn collega’s bij het maken en verwerken van content?

Gelukkig zijn er plenty tools beschikbaar – zelf gebruik ik ScoopIT (content automatisering), Buffer (content distributie), Feedly (content aggregatie) en Blinkist (boeksamenvattingen) – die zich op onderdelen ook nog laten integreren met de marketingautomatisering (ik gebruik o.a. AutoPilot en Act-On) en je WordPress CMS.

Met name tools als ScoopIT en Buffer zijn geschikt voor empowerment van materiedeskundige collega’s die minder vlot van de pen zijn. En je biedt zo ook ondersteuning voor schrijfvaardige specialisten met een writersblock. Het doel? Minder content die wél to-the-point en inspirerend is.

0 Comments

Leave A Comment

Geef een reactie

9 + 15 =