• Background Image

    2016: Poets je contentstrategie op!

    december 21, 2015

december 21, 2015

2016: Poets je contentstrategie op!

Content marketing is gemeengoed geworden en inmiddels een belangrijk onderdeel van je – cross-mediale – strategie. Maar de resultaten zijn minder vanzelfsprekend… levert al dat werk ook wat op? Zijn er ook aanwijsbaar meer leads of is er veel meer verkeer naar de website? Dan is het nu een goed moment om je inspanningen nog eens goed onder de loep te nemen en wellicht andere keuzes te maken om je content marketing in 2016 goed te laten renderen.

Als je nog weinig met content marketing gedaan hebt, lees dan zeker verder. In deze blog vind je tips om de marketing van je product of service meteen goed in te richten.

Ok, laten we beginnen, we gaan je content zo inrichten dat je je onderscheidt van je concurrenten, een merk kunt bouwen én meer tractie uit de markt haalt in 2016.

Concentreer je op één ding en doe dat goed

We hebben ’t hier in andere blogs ook al eens over gehad. Ondanks de statistieken van sommige marketing automatiseringsbedrijven, levert het schrijven van méér blogs en artikelen niet persé meer verkeer en leads op. Naast frequentie zijn er veel meer factoren die bijdragen aan verkeer naar je site. Denk maar eens aan relevantie, timing en vorm. Bedenk je ook dat iedereen naar dezelfde ‘content marketingregels’ leeft: 2000+ woorden per blog, zo vaak per week, afbeelding erbij etc etc. Eigenlijk gaat veel content er zo hetzelfde uit zien.

Onze tip: concentreer je en doe dat goed. Ga bij jezelf na; waar ben ik mee bezig? Bouw ik aan een blog of bouw ik aan een merk? Dit heeft consequenties voor je contentstrategie. Je startpunt is de waardepropositie van je merk en de brand story: het verhaal dat vertelt waar je merk voor staat en welke toegevoegde waarde je levert aan jouw doelgroep(en). Als je één artikel of video per week publiceert, of een door jou bewerkt stuk content, zorg dan dat ’t een origineel gezichtspunt geeft, inspireert of vermaakt op een manier die verbonden is met het verhaal achter je merk. Dát is content die men zich zal herinneren. Door je brand story als rode draad te hanteren, bereik je consistentie in je boodschappen en daarmee help je jouw publiek de juiste associaties te maken en zich te verbinden met je merk.

Schrijf minder en promoot meer

Ok, je hebt dus fantastische content. Dan heb je ook nog eens slimme marketing nodig om dit onder de aandacht te brengen. In de regel kun je beter per week één goede blog posten en de overige dagen besteden aan het vermarkten van je content, dan je in het zweet werken aan vier a vijf matig – geschreven of gecureerde – blogposts zonder de tijd te nemen ze goed te promoten.

Vooral in de opstartfase is promotie lastig. Je belangrijkste focus is het bouwen van een fanbase die zich niet uitschrijft en die graag terugkomt. Afhankelijk van je product-marktcombinatie(s) heb je de keuze uit vele on- én offline kanalen. (je hebt al eerder kunnen lezen dat we niet zo’n fan zijn van ‘inbound only strategieën’) Je kunt o.a. denken aan goede SEO, betaalde Facebook promotie, bijdragen plaatsen op relevante fora, initiëren van discussies op LinkedIn, delen met media en opiniemakers. Probeer in het begin veel voor de hand liggende kanalen (check de mediaconsumptie van je doelgroep!) en meet je conversies. Zodra je die data hebt, kun je focus ontwikkelen en gebruikmaken van de kanalen die het meest efficient zijn.

Content heeft veel gezichten

Mensen houden van variatie: beperk je dus niet tot de dwangbuis van een artikel of e-paper – vaak ook nog achter de onvermijdelijke landing page mét formulier. Kies het formaat dat past bij je brand story. Het is een logisch gevolg van je service- of productaanbod en de associaties die mensen moeten ontwikkelen bij jouw merk. Gelukkig is er keuze te over en veel ‘statische content’ zoals, white papers, e-books, cheat sheets zijn om te bouwen naar leuke, dynamische, interactieve content formats zoals quizzes, look books, interactieve infographics enzovoort. Hou daarbij ook rekening met de klantreis: in de aandachtsfase is korte impactvolle content slim, in de educatie fase bied je content aan met meer diepgang en in de beslissingsondersteunende fase bied je gereedschap zoals configurators, interactive e-books om de keuze voor jouw product of dienst gemakkelijk te maken.

Denk aan video

Mensen zijn visueel ingesteld: video zal daarom – net als interactieve content – onlosmakelijk verbonden zijn met content marketing. Adviserende content werkt bijvoorbeeld perfect met korte video’s, maar denk ook aan interviews of live streaming van een evenement.

Met een smart phone en online productietools, zijn de productiekosten van video zo laag geworden – al vanaf een paar honderd euro – dat ook kleinere bedrijven kosteneffectief gebruik kunnen maken van dit format. Het bereik is potentieel enorm en de reponse rates zijn door de bank genomen veel hoger dan bij geschreven content.

Of het nu video is, interactieve content of een geschreven verhaal – zoals deze – zorg dat je een nieuw gezichtspunt biedt, iets bijdraagt aan het onderwerp of je lezers vermaakt!

0 Comments

Leave A Comment

Geef een reactie

vier × 4 =