• Background Image

    “You suck”, gaan we dit delen?

    januari 20, 2016

januari 20, 2016

“You suck”, gaan we dit delen?

“You suck.” Eén van de lastigste boodschappen om te verwerken op je Facebook timeline. Gaan we dit soort reacties ongemodereerd doorlaten? ‘Iedere klacht is een kans’ is natuurlijk zo oud als de weg naar Rome. Maar om ’t open en bloot te delen? Daar zijn we vaak nog niet aan toe.

Ik heb één van mijn accounts – een gevestigd Nederlands merk – ervoor zien kiezen om hun Facebookpagina niet van een servicewall te voorzien, nádat we de app al compleet ontwikkeld hadden. Angst voor negatieve reacties. Op een product dat consistent als beste scoorde ten opzichte van concurrenten en terwijl we zojuist een campagne hadden afgerond die juist voortborduurde op klanttevredenheid. Koud watervrees.

Teleurgestelde founding member van The Grid

Teleurgestelde founding member van The Grid

Laatst zag ik twee voorbeelden van de manieren waarop je om kunt gaan met failure. Manieren die écht bij het social mediatijdperk passen. Ik sta al geruime tijd ingeschreven als ‘founding member’ van The Grid. Een app die op basis van kunstmatige intelligentie een website voor je bouwt. Je hoeft alleen tekst en foto’s te uploaden. Het begon als een concept van een start-up uit SanFrancisco en ze hebben bij de beta-uitrol de zaken nog alles behalve voor elkaar. Toch is wat ze wél bereikt hebben indrukwekkend. Het systeem kiest lettertypes, kleuren, lay-out op basis van de sfeerinput van de gebruiker. Geen gemakkelijke opgave. Bij The Grid slikten ze even, maar begrijpen het ook: De enige route om je gebruikers aan boord te houden is leren van alle kritiek én deze ‘hard core’ te delen met anderen. Ik voel me onderdeel van een community die meehelpt deze wolfpack tot grote hoogte te stuwen.

Dennis van Leeuwen deelt z'n fouten.

Dennis van Leeuwen deelt z’n fouten.

Dichter bij huis is Dennis van Leeuwen van het Nederlandse Studio Maestro. Hij wijst organisaties de weg bij het commercieel inzetten van podcasts. In zijn mail deelt hij z’n uitglijer tijden de onlangs gehouden marketing summit, waar hij de verkeerde slides bij zich had. Mét foto. Zijn mails zijn niet vormgegeven, waardoor zijn berichten nog persoonlijker overkomen. Kwetsbaar opstellen is niets mis mee, zolang je maar laat zien wat je ermee doet.

De Amerikanen (Comedy Central) hebben er een televisieformat van gemaakt: The Roast waarin celebrities met een humoristische twist worden afgeserveerd, maar wél met respect (nou ja…).  Ik rename bij deze m’n blog tot ‘Roast’. Voel je vrij… (diepe zucht)

 

P.S. Ik zag dit weekeinde nog steeds de KNVB/Volkswagen commercial van de sportieve kaart voorbij komen. Wellicht past ’t VW beter om écht tekst en uitleg te geven over de praktijken rondom het testen van auto’s…?

0 Comments

Leave A Comment

Geef een reactie

5 × 4 =